Hujung Minggu Ke Batu Caves, Selangor


Sebut saja Batu Caves di Selangor, siapa yang tidak tahu sebab di tempat itulah penganut agama Hindu menyambut perayaan Thaipusam setiap tahun. Gua Batu, yang terletak di daerah Gombak, dikatakan menjadi destinasi pelancongan paling popular di Selangor. Tidak pernah berhenti untuk menarik pengunjung, baik tempatan maupun asing.

Sabtu lepas, 06-Mac-10, Saya dengan Juinon berkesempatan ke Batu Caves. Kunjungan kami sebenarnya tidak di rancang, cuma kebetulan ada urusan berdekatan tempat pelancongan itu, lalu kami singgah bersama pelancong lain.

Sekali sekala menaiki bukit, terasa letih juga menaiki anak-anak tangga sebanyak 272 langkah sebelum sampai ke puncak gua. Mujurlah sepanjang menaiki tangga, adanya kawanan monyet yang menghiburkan.

Di kaki Gua pula, ribuan burung merpati turut memeriahkan pengunjung apabila di berikan makanan. Burung-burung merpati tersebut boleh di pegang dan diambil gambarnya tanpa di kenakan sebarang bayaran.

Kunjungan seketika ke Batu Caves Sabtu lepas, mengingatkan saya sewaktu kunjungan tidak lama dulu, ketika itu keadaan di Baru Caves biasa saja. Tempat parking kereta, kedai kedai cenderahati dan prasarana agak daif, tapi kini, semuanya telah bertukar wajah.

Tempat parking kenderaan kini bertar, kedai kedai cenderahati sudah di’standardkan’ dan kemudahan awam seperti tandas telah disediakan. Patung Muruga juga gagah berdiri di Kaki Bukit dekat Kuil. difahamkan Patung itu berharga RM2.5 juta. Dan dicatatkan dalam Malaysian Book of Records sebagai patung tertinggi dewa Hindu dalam negara.

Advertisements

2 Responses to Hujung Minggu Ke Batu Caves, Selangor

  1. Juinon Bin Masdin berkata:

    Ini lah kenangan saya di batu caves.

  2. yunusbhai berkata:

    info yang menarik.
    Tahniah dan terima kasih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: