pertunjukan belon udara panas sedunia di putrajaya


Seminggu sebelum Pertunjukan belon udara panas di Putrajaya, saya sudah memasang niat untuk ke sana nanti. Pertunjukan pada kali ini merupakan pertunjukan kali ke 2 di Putrajaya.

Di fahamkan, sebanyak 25 belon udara panas yang didatangkan khas dari seluruh dunia sempena Pertunjukan Belon Udara Panas Antarabangsa 2009 di Putrajaya, sejak daripada khamis lepas.

Antara belon yang tak sempat naik ke atas

Bertempat di Monumen Alaf Baru di Presint 2, Putrajaya, negara seperti Perancis, Jerman, Jepun, Belgium, Thailand, New Zealand, Korea, Filipina, AS dan Indonesia masing-masing akan mempamerkan kehebatan belon udara pada pertunjukan terbesar ini.

Sesi pertunjukkan sebelah pagi dari pukul 9.00am-11.00am,  manakala sebelah petang pula dari pukul 6.00pm-9.00pm.  Saya hanya berkesempatan pergi melihat sesi petang pertunjukan itu.

Sebelum dimulakan pada petang nanti, saya dan isteri sempat meninjau pertandingan kereta paling cantik dan payung terjun, yang juga diadakan  berdekatan tapak pameran belon udara panas.

Isteri bergambar diantara kereta cantik yang di pertandingkan

Sayangnya,  keadaan cuaca yang hujan dan bertiup kencang petang itu menggagalkan pertunjukan belon udara panas. Tidak seperti sessi pagi yang berjalan seperti di rancang.

Apapun, orang ramai yang datang tetap berpuas hati, meskipun belon-belon sempat dinaikkan beberapa meter saja ke atas sebelum diberi arahan untuk turun berikutan hujan dan angin bertiup kencang.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: