Berkenaan dengan CD-ROM


CD-ROM digunakan pada komputer untuk membaca maklumat dari CD-ROM. Hari ini CD-ROM mempunyai kelajuan pemindahan bermula dari 48X ke 75x atau lebih. Secara umum tugas Membeli CD-ROM mudah, tetapi boleh melibatkan beberapa pertimbangan ketika membeli.

Berikut adalah pertimbangan yang perlu di ambil kira mengikut keperluan kita.

CD-R – CD-writer atau perakam (atau hanya CD-R drive) digunakan untuk menulis data pada cakera CD-R. Biasanya, CD-penulis boleh membaca maklumat dari CD serta menulis maklumat tentang CD, CD-R yang dihasilkan secara tempatan disk diciptakan dengan CD writer. Kelajuan drive ini mencapai sehingga 52X atau lebih.
Gambar C-ROM

CD-RW – anda perlu memiliki drive CD-RW untuk menulis tarikh pada CD-RW. Drive ini mempunyai kelajuan membaca dan menulis sehingga 52X atau lebih tetapi menulis semula speed 10X atau lebih. Drive CD-RW ini lebih maju dan lebih mahal daripada CD-R. Ini di sebabkan kita boleh menulis data pada kedua-dua CD-R dan CD-RW disc dan juga membaca data dari mereka

DVD – DVD adalah singkatan dari Disk Video Digital Versatile Disc. DVD-ROM ini mempunyai kapasiti sangat tinggi cakera optik dengan kapasiti simpanan dari 4,7 GB hingga 17 GB.

Hari ini CD-ROM drive mempunyai kelajuan pemindahan atau kelajuan bermula dari 52X hingga 72X atau lebih. Sebagai contoh, sebuah drive CD-ROM 52X memiliki tingkat data transfer 7.200 kbps (iaitu 48 x 150 = 7.200) atau 7.2 Mbps. Ini bermakna jumlah ini semakin tinggi. Kelajuan ini biasanya hanya akan terlihat ketika memasang program atau menyalin sejumlah besar data dari CD.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: