Kerosakan Komputer di sebabkan terkena kilat…


Pernahkah anda menghidupkan komputer selepas Hujan, kilat dan petir, tetapi tiada apa-apa yang berlaku? Seolah-olah terputus sambungan elektrik, tapi lampu rumah menyala pula, serta peralatan elektrik yang lain berfungsi dengan baik… mungkinkah komputer anda sudah menjadi mangsa kilat? Dan apa yang anda harus buat?

Jawaban di tangan anda, sekiranya komputer tersebut masih baru atau masih dalam jaminan, hantarkan saja ke penjual komputer tersebut. Tapi jika anda ingin cuba nak membaiki sendiri, anda ikutilah langkah-langkah di bawah.

-Mula-mula hidu samada ada bau hangus atau tidak, selalunya kita kena hidu di bahagian belakang CPU atau Monitor Sekiranya ada bau di bahagian tersebut, Contohnya di bahagian CPU, buka penutup CPU dan terus saja cari puncanya. Selalunya kerosakan sebegini senang di cari kerana sudah pastinya ada komponen yang terbakar, dan kesannya pula senang kelihatan.

-Tempat yang perlu di periksa ialah di bahagian Motherboad, cari jika ada Cip yang hangus atau Fius yang terbakar. Sekiranya Fius yang terbakar, tukarkan saja Fius tersebut dan Insyallah komputer anda akan hidup semula.

-kalau tiada bau atau kesan terbakar, hidupkan komputer anda. Pastikan kipas pada power supply berpusing. Kalau tidak berpusing, maknanya Power supplylaa yang sudah rosak. Keluarkan Power supply tersebut dan tukar. Selalunya alat ini akan rosak dahulu sekiranya berlaku lebihan arus elektrik.Power Supply

-Setelah di pastikan kerosakan pada CPU, Anda bolehlah membaiki sendiri CPU anda. Tapi sekiranya Monitor yang Rosak, abaikan kerosakan tersebut sekiranya anda kurang mahir, sebaliknya hantarlah ke Mekanik yang mahir atau beli saja monitor yang lain, kerana MONITOR MENGANDUNGI BERJUTA-JUTA CAS ELEKTRIK WALAUPUN TIDAK DI SAMBUNG KE PUNCA ELEKTRIK. Jika silap langkah anda mungkin mati terkena kejutan elektrik

Advertisements

One Response to Kerosakan Komputer di sebabkan terkena kilat…

  1. booking hotels berkata:

    I am in fact pleased to read this weblog posts which contains lots of helpful data, thanks for providing these kinds of statistics.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: