Settingkan semula Modem (yang besar) P1 Wimax


Adakah anda pelanggan P1 Wimax? Dah banyak kita dengar tentang masalah P1 Wimax ini. Kebanyakkannya mengenai perkhidmatannya yang lambat. Tapi sebenarnya masalah lambat ini boleh di atasi dengan memeriksa dahulu liputan di tempat anda sebelum membeli sebarang pakej. Atau dengan melihat lampunya saja pun kita dah tahu liputan di tempat kita. Liputan penuh bermakna Lampu berwarna hijau akan menyala di Modem, Kuning liputan sederhana dan merah untuk liputan rendah.

Saya sendiri telah melanggan P1 wimax ini sejak February 2009. Dan telah memilih pakej Home Lite yang berharga RM49 sebulan. Untuk Pakej ini kadar muat turun maksima bulanan dihadkan kepada 5GB. Sekiranya muat turun bulanan telah mencapai had maksima, kelajuan keseluruhannya akan di kurangkan. Itu yang lambat tu…setakat ini saya berpuas hati dengan perkhidmatan P1 Wimax, malah rasa beruntung pula sebab saya menyambungkan lebih dari 1 komputer.

Cuma dalam tempoh sebulan ini saja P1 ada masalah LOGIN dengan semua web yang memerlukan LOGIN seperti Facebook, hotmail, Yahoo dan lain-lain. Yang tak memerlukan LOGIN seperti Google, Youtube, website, blog dan lain-lain tiada masalah. Selepas saya mengadu mengenai masalah ini, P1 menyuruh saya membawa Modem ke bahagian teknikal di Jalan Temple, Petaling jaya untuk di settingkan semula.

Bila ditanya kenapa setting modem berubah, ini disebabkan oleh aliran arus electrik dari plug TNB yang tidak sekata. Jadi mereka syorkan supaya membeli Plug “protector’ yang dapat mengawal arus elektrik. Plug ini senang di beli di Kedai komputer. Alhamdulillah, selepas di buat setting baru, tiada lagi masalah saya dengan P1 Wimax.

Berikut antara tanda-tanda setting modem yang dah ‘lari’

  • Sukar memasuki laman ber’LOGIN’ seperti facebook, Hotmail dan Yahoo. Kalaupun dapat masuk seperti Facebook, kita tidak dapat meng’updatekan sebarang kerja. Di ruangan komen juga tidak boleh menghantar.
  • Banyak mesej yang keluar seperti Error code, connection Not Encrypted dll.

Jeffrey: Artikel diatas merupakan pengalaman saya menggunakan P1 wimax, mungkin anda mempunyai pengalaman yang berbeza?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: