Malang tidak berbau, Jatuh Motorsikal disebabkan kecuaian orang lain…


Pagi itu cuaca sangat baik,, tiada hujan mahupun angin yang agak kencang, sebagaimana sebelum-sebelumnya.  Kenderaan dijalan raya yang saya lalui juga  tidak  banyak.  Mungkin kerana masih awal dalam pukul 7.30am begitu… Sebab itulah kenderaan semuanya laju-laju,  Kalau diikutkan, kenderaan mana boleh laju, sebab jalan ini merupakan kawasan perkilangan di Seksyen 23, Shah Alam.

Seperti biasa saya membonceng motorsikal di lorong kiri jalan. Lepas  saja Jambatan dan berhadapan dengan kilang  Kanzen Tetsu Group dari arah Sri Muda, Tiba-tiba sebuah kereta Nissan Sunnny 130Y menghimpit ke kiri saya.  Pemandunya berbuat begitu sebab mengelak jalan yang tidak rata.  Tapi dia tidak melihat dahulu ada motorsikal atau tiada dikawasan itu.  Terus masuk melulu sahaja.

Akibatnya Keadaan  tidak terkawal lagi lalu  Motorsikal saya melanggar Divider.  Sejurus itu, saya jatuh dan terpelanting ke tepi. Nasib baiklah tiada kereta lalu ketika itu, kalau ada nahaslah saya.  Saya ditolong oleh seorang pembonceng motorsikal yang mengekori saya ketika itu.

Keadaan Motorsikal Rim depan  bengkok, handle bengkok, break tangan depan bengkok, cermin lampu besar pecah dan cover depan pun pecah.  Motorsikal pula tidak boleh di start sebab Jem dibahagian minyak.  Tak pasal pasal kena RM400 lebih untuk membaikinya.

Kereta tu pula terus jalan. Dan saya  tidak sempat mencatitkan nombornya. Nampak orangnya macam India je… Inilah langgar lari namanya.  Nasib baiklah kecederaan saya  tidak teruk mana  Hanya cedera di bahagian kaki dan tangan kanan.  Di kaki kanan  kasut dan seluar saya koyak. Ditangan kanan pula lengan baju koyak, serta bercalar disekitar tangan.

Akhirnya saya meminta rawatan di sebuah klinik panel. Dapat MC 2 hari saja.  Sepatutnya perkara seperti ini tidak berlaku kalau semua orang bertimbang rasa dan berhati-hati.  Ingatlah, jalan raya adalah milik semua.  Jangan kerana kecuaian orang lain, orang lain pula yang menanggungnya.

1

Inilah jalan tempat saya kemalangan. Nampak tak jalan tidak rata di tengah jalan itu?

2

Kereta Nissan Sunny 130Y mengelak lubang ini, tapi pemandunya tidak tengok dulu ada atau tiada kenderaan lain, lalu kereta itu menghimpit Motorsikal saya secara mengejut ke tepi sebelah kiri jalan.

3

Akibatnya saya terlanggar divider ini dan jatuh di sini jugak.

4

Serpihan warna merah adalah Cover depan motorsikal saya yang pecah

5

Kemalangan ini betul-betul berlaku di depan Kilang Kanzen Tetsu Group. Selepas jambatan dari arah Taman Sri Muda, Seksyen 25

6Keadaan motorsikal selepas kemalangan berlaku,  cover depan pecah, lampu besar pecah, handle bengkok dan lain-lain

7Gambar dari dekat handle dan lampu yang pecah itu

8Gambar Cover depan yang pecah. Rim pun bengkok sebenarnya

9

Seluar yang koyak

10

Tali kasut juga terputus

11

Belakang tapak tangan kanan yang bercalar

12

Jari kelingking tapak tangan kanan sudah di balut

13Tangan kanan juga sudah berbalut, kat tangan ini besar juga calarnya

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: